Ένα στικάκι το χρησιμοποιούμε λίγο πολύ όλοι μας σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας χρήσιμα και μη αρχεία από κάποιον υπολογιστή, συνήθως στο δικό μας. Μεγάλος ντόρος γίνεται όμως με το τι μέγεθος να διαλέξει κάποιος, ποια μάρκα, τι ταχύτητα μεταφοράς κλπ.
Εμείς θα δούμε κάποια χρήσιμα και μη, στοιχεία…
Πρώτα από όλα θα ασχοληθούμε την πρώτη λέξη. USB, σημαίνει Universal Serial Bus και στα Ελληνικά, ενιαίος σειριακός δίαυλος. Το stick είναι το δεύτερο σκέλος του αγαπημένου μας gadget για ευνόητους λόγους. Προτιμότερο όπως καλά καταλαβαίνετε είναι να κρατήσουμε της αγγλική του ορολογία, μιας και θα ακουγόταν πολύ αστείο κατά τη γνώμη μου να ζητήσουμε σε κάποιον υπάλληλο ένα ραβδί ενιαίου σειριακού διαύλου…
Γιατί είναι χρήσιμα τα στικάκια;
Πρώτον δεν χρειάζονται εγκατάσταση λογισμικού για να αναγνωριστούν από κάποιο υπολογιστή, άρα είναι ο ορισμός του plug and play!
Δεύτερον εάν το στίκ μας έχει μέσα φορητά προγράμματα ή διάφορες εφαρμογές (εάν οι επιλογές είναι αποθηκευμένες στο στίκ), μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικούς υπολογιστές πάλι χωρίς εγκατάσταση. Φανταστείτε ότι υπάρχουν άπειρες φορητές εφαρμογές και μάλιστα, πάρα πολύ χρήσιμες! Για την ακρίβεια ένα έμπειρος χρήστης μπορεί να δουλέψει ολοκληρωμένα από το στικάκι του, χωρίς να επηρρεάσει στο ελάχιστο τον υπολογιστή του χρήστη! Υπάρχουν προγράμματα για χρήστη στο διαδίκτυο, προγράμματα ασφαλείας, αντιβιωτικά, πολυμέσα, εφαρμογές γραφείου κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Firefox, Chrome, Opera, Thunderbird, aMsn, Trillian, Google Talk, Filezilla, Open Office, Star Office, Gimp, XnView, mTorrent και η λίστα συνεχίζεται…
Τρίτον και ίσως σημαντικότερο, τα στίκ δεν αφήνουν ίχνη σε κοινούς υπολογιστές.
Δεν θα ασχοληθούμε με το παρελθόν, ίσως δεν μας νοιάζει πια. Απλά θα αναφέρουμε ότι πλέον τα στικάκια έχουν μικρύνει πάρα πολύ σε μέγεθος και έχουν ανεβάσει αισθητά την χωρητικότητα τους! Υπάρχουν ήδη στο εμπόριο στικάκια μεγέθους 256giga, όμως οι τιμές τους είναι ακόμα τσουχτερές.
Αυτό που πρέπει να διαλέξετε εσείς, είναι κάτι που σας διασφαλίζει την σίγουρη μεταφορά δεδομένων, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος ύπαρξης τους και σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό να διαλέξουν μέσα από μια απειροστική γκάμα σχεδίου!