Μεγάλη ημέρα για την Microsoft, η 27η Ιουλίου, διότι πριν από 30 (!!!) χρόνια αγόρασε τα δικαιώματα του QDOS (Quick and Dirty Operating System), από τη Seattle Computer Products στην τιμή των $50.000 και εγένετο MS-DOS.
Το MS-DOS (MicroSoft-Disk Operating System) πλέον, έγινε το λειτουργικό σύστημα με περιβάλλον γραμμής εντολών, το γνωστό "μαύρο" περιβάλλον με τα άσπρα γράμματα. Το MS-DOS ήταν το πιο διαδεδομένο μέλος της οικογένειας των λειτουργικών συστημάτων DOS. Την δεκαετία του 1980 ήταν το επικρατέστερο λειτουργικό σύστημα για τους προσωπικούς υπολογιστές, με τον καιρό βέβαια αντικαταστάθηκε από διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows της ίδιας εταιρείας.
Τα Windows είχαν κυκλοφορήσει διάφορες εκδόσεις από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι να αντικαταστήσουν ουσιαστικά το MS-DOS: σε 16 bit τα Windows 1.0 (1985), τα Windows 2.0 (1987), σε 16/32 bit τα Windows 3.0 (1990) και τα μέγιστα για την εποχή, Windows 3.1 (1992). Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε καθόλου την εξέλιξη των Windows διότι χάνουμε πολύ ενδιαφέροντα θέματα για παρουσίαση μέσα από τη στήλη μας.
Η Microsoft λοιπόν σταμάτησε τελείως την ανάπτυξη του MS-DOS το 2000, με την τελευταία έκδοση του να είναι η 6.22. Δεν φαίνεται σε όλους πάρα πολύ μακρινό αυτό; Το 1995 με τα Windows 95 που έγινε το δεύτερο μεγάλο μπαμ της εταιρείας, (μετά τα Windows 3.1) και το υπέροχο για την εποχή γραφικό περιβάλλον; (GUI - Graphical user interface).
Το μεγάλο στοίχημα το κέρδισε η Microsoft, όταν ξεκίνησε η συνεργασία της με την IBM. Σε χρόνο μηδέν, οι προσωπικοί υπολογιστές της IBM έγιναν η βάση όλων των υπολογιστών και το MS-DOS το λειτουργικό τους σύστημα!
Το MS-DOS είναι πλέον παρελθόν... Το ερώτημα όμως δημιουργείται αφού μεσουρανούσε το MS-DOS και πλέον βρίσκεται σε μουσεία υπολογιστών, ποιο είναι το επόμενο βήμα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μετά το γραφικό περιβάλλων που προσφέρουν τα τόσα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και ποιος θα είναι ο ρόλος της Microsoft σε αυτό;