Και ξεκινάμε με μερικές απλές ερωτήσεις... Τι είναι το Google Chrome OS, γιατί να το βάλω και τι είναι το Chromebook; Το Google για μια ακόμα φορά έκανε το θαύμα του, πάμε όμως από τα απλά...
Το Google Chrome OS, είναι ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα το οποίο όμως έχει πολλές βασικές διαφορές από τις εκδόσεις των Microsoft Windows, Linux διανομών που κυκλοφορούν κλπ.
Όλο το νόημα του λειτουργικού είναι το διαδίκτυο και δεν έχουν και άδικο εδώ που τα λέμε... Σκεφτείτε λίγο, τα τελευταία χρόνια, ποια είναι η χρήση του υπολογιστή σας, του laptop ή του netbook σας; 90% των χρηστών ασχολούνται πλέον ΜΟΝΟ με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του. Το Chrome OS, ουσιαστικά δεν φορτώνει σχεδόν τίποτα από ότι έχουμε μάθει μέχρι τώρα στον υπολογιστή.
Τα πάντα είναι χτισμένα γύρω από τον browser της εταιρείας, τον Google Chrome και εκεί παντρεύεται το Google Chrome Web Store (https://chrome.google.com/webstore) και ο browser/λειτουργικό παίρνει φωτιά!
Αρκετά ψαρωτικό: Είσοδος χρήστη με το Google Account σας, όπως και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες της εταιρείας (όπως Gmail, Google Talk, Google Docs κλπ), με το απόλυτο πλεονέκτημα ότι όλα βρίσκονται στο cloud, δηλαδή στον αέρα!
Ξεκινάμε λοιπόν, έχοντας τον γνώριμο Google Chrome μπροστά μας. Μόλις ανοίγουμε νέα καρτέλα βλέπουμε τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχουμε κάνει και τις καρτέλες από κάτω στυλ iPad. Βλέπουμε λοιπόν τα αγαπημένα μας Web Apps που έχουμε εγκαταστήσει στον browser (!!!), τις αγαπημένες μας ιστοσελίδες κλπ. Στο κάτω μέρος της οθόνης είναι ομαδοποιημένες οι επιλογές μας, ώστε το λειτουργικό να πάρει τη μορφή που θέλουμε. Όλες οι μη-διαδικτυακές μας εφαρμογές που είχαμε συνηθίσει γίνονται στον browser, όπως οι ρυθμίσεις του υπολογιστή, πλοήγηση στους δίσκους κλπ.
Το λειτουργικό είναι χτισμένο σε Linux και δουλεύει αποκλειστικά με web εφαρμογές. Αυτό δημιουργεί τις ανάλογες απαιτήσεις λοιπόν (ή πιο σωστά: προτιμήσεις) και δυστηχώς δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια επίσημη έκδοση του προϊόντος για αγορά ή κατέβασμα. (Κάντε όμως λίγο υπομονή και δείτε παρακάτω ;)).
Με το να βρίσκονται τα πάντα στον αέρα, δηλαδή στο διαδίκτυο, αυτόματα δημιουργούνται κάποια τρομακτικά πλεονεκτήματα, όπως: χάσαμε το laptop μας; Κανένα πρόβλημα, κάνουμε login σε κάποιο άλλο και άμεσα όλες μας οι επιλογές, τα αρχεία κλπ, βρίσκονται μπροστά μας! Θέλει ένας φίλος μας να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή μας; Κάνει ένα απλό login στο δικό του λογαριασμό και ο δικός του υπολογιστής, οι δικές του επιλογές κλπ, εμφανίζονται άμεσα μπροστά του, δίχως να φοβηθούμε μήπως πειράξει κάτι δικό μας.
Όλα καλά θα πείτε, όμως πως είναι ασφαλή όλα μας τα δεδομένα στο διαδίκτυο; Μήπως αυτό δεν κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μήπως εσείς δεν χρησιμοποιείτε email;
Ιστορικά η Google ανακοίνωσε τις 7 Δεκέμβρη του 2010 το laptop Cr-48 με σκοπό να τεστάρει ουσιαστικά το νέο της λειτουργικό και αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά δύο μοντέλα από τις Samsung και Acer.
Τεχνικά, το μοντέλο της Samsung έχει οθόνη 12,1" με ανάλυση 1280 x 800 pixels και διάρκεια μπαταρίας 8,5 ώρες, ενώ το μοντέλο της Acer οθόνη 11,6" και διάρκεια μπαταρίας 6 ώρες. Αυτές οι εξωφρενικές διάρκειες των μπαταριών οφείλονται στο ότι το λειτουργικό χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους του συστήματος, κάνοντας την κατανάλωση πολύ μικρότερη.
Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν ή δεν σκοπεύουν να πάρουν ένα Chromebook για διάφορους λόγους, υπάρχει ένα Open Source Project, το λεγόμενο Chromium OS που θα δείτε παρακάτω και θα μπορέσετε να απολαύσετε μέσω ενός απλού usb stick χωρίς καν να πειράξετε τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στον υπολογιστή σας!
Βήμα 1ο: Κατεβάστε την τελευταία έκδοση για USB από εδώ: Vanilla Night Builds (http://chromeos.hexxeh.net/vanilla.php).
Βήμα 2ο: Χρησιμοποιώντας το 7zip θα βρείτε ένα αρχείο .img που μέσω του Windows Image Write θα εγκαταστήσετε σε ένα άδειο USB stick. (προσοχή, εννοείτε ότι αν έχετε δεδομένα στο stick θα τα χάσετε).
Βήμα 3ο: Ανοίξτε τον υπολογιστή σας με το USB stick συνδεδεμένο και απλά κάντε είσοδο με τον Google λογαριασμό σας.
Να είστε ανοιχτόμυαλοι γιατί είναι κάτι τελείως καινούργιο, διαφορετικό και σίγουρα αξίζει την προσοχή μας!