Η σωστή επιλογή domain name

Γράφει Μανόλης Μαθιουδάκης
Κατηγορία Blog

Προτεραιότητα πριν από τη κατασκευή μιας ιστοσελίδας έχει η επιλογή του domain name, του ονόματος δηλαδή της ιστοσελίδας μας ή πιο σωστά το URL της μας σελίδας.

Η σωστή επιλογή ενός domain name πρέπει να γίνεται με δύο βασικούς κανόνες:

01. Να έχει συνάφεια

Θέλουμε, όπως είναι λογικό, το domain name μας να παραπέμπει στο περιεχόμενο που θα συναντήσει ο χρήστης στην ιστοσελίδα μας. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, διότι συνήθως η ίδρυση και ονομασία μίας εταιρείας προηγείται της κατασκευής της ιστοσελίδας.

Εάν όμως η ιστοσελίδα μας δεν δημιουργείται με σκοπό να εξυπηρετήσει κάποιο υπάρχον εδραιωμένο branding, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε λέξεις κλειδιά που αντιπροσωπεύουν το αντικείμενο μας. Έτσι το domain name μας όχι μόνο προσελκύει τους ενδιαφερόμενους χρήστες, αλλά και βοηθάει στη καλύτερη κατάταξη της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης.

02. Μικρό μέγεθος

Κανείς δε θέλει ένα domain name που είναι δύσκολο στη πληκτρολόγηση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και δεν μπορεί να δοθεί εύκολα προφορικά. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που γίνεται χρήση σε επαγγελματικές κάρτες ή σε offline διαφημίσεις, ένα μακροσκελές domain name δείχνει αποτρεπτικό στη πληκτρολόγηση του.

Εφόσον το domain name μας δε γίνεται να είναι μονολεκτικό, θα πρέπει να αποτελείται το πολύ από δύο σύντομες λέξεις οι οποίες να έχουν μία λογική σύνδεση μεταξύ τους και οπωσδήποτε να αποφεύγεται η χρήση χαρακτήρων που προσδίδουν δυσκολία στη προσφώνηση όπως οι παύλες και οι αριθμοί.

Με βάση αυτές της δύο αρχές μπορούμε να δημιουργήσουμε το ιδανικό domain name το οποίο θα αντιπροσωπεύει πλήρως την ιστοσελίδα μας, θα μεταδίδεται εύκολα και θα το θυμούνται ευκολότερα βοηθώντας έτσι στην επισκεψιμότητα του site μας.