Η κατάλληλη μορφή εικόνας για ιστοσελίδες

Γράφει imonline.gr
Κατηγορία Blog

Μια ιστοσελίδα περιλαμβάνει γραφικά/γραφιστικά ή αλλιώς τις απεικονίσεις της λεγόμενης μακέτας. Οι εικόνες της μακέτας, τα σχέδια και διάφορες γραφιστικές λεπτομέρειες αποθηκεύονται και παρουσιάζονται ως jpeg και png στην πλειοψηφία. Γιατί όμως;

JPEG (για απαιτήσεις χωρίς υψηλή ανάλυση)

Τα jpeg (joint photographic experts group) είναι συμπιεσμένα αρχεία εικόνας με αρκετά μικρό μέγεθος, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στο χώρο του διαδικτύου.

Το είδος αυτής της συμπίεσης χρησιμοποιείται για φωτογραφίες υψηλής ποιότητας (και τεραστίου μεγέθους), όπου η απώλεια είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Αυτό το είδος αποθήκευσης εικόνας έχει εκατομμύρια χρώματα που αποθηκεύει. Ανάλογα με το επίπεδο συμπίεσης που θα επιλέξουμε, αυξάνεται ή μειώνεται η ποιότητα της εικόνας, κατά συνέπεια και το μέγεθος του αρχείου. Όσο μεγαλύτερη η συμπίεση, τόσο χαμηλότερη θα είναι και η ποιότητα της εικόνα μας.

Συνήθως αποφεύγουμε την χρήση jpeg αρχείων σε offset εκτυπώσεις καθώς και σε υψηλής ποιότητας φωτογραφικές εκτυπώσεις (όπου καταλληλότερη επιλογή, είναι σίγουρα τα raw αρχεία).

Δημιουργήθηκε από την ομάδα Joint Photographic Experts Group-JPEG από την οποία πήρε και το όνομα. Λόγω του μικρού μεγέθους αρχείου που προκύπτει από αυτή τη μέθοδο συμπίεσης, χρησιμοποιείται κυρίως σε ιστοσελίδες και σε φωτογραφικές μηχανές: σε υψηλές αναλύσεις μία εικόνα η οποία δεν έχει συμπιεστεί μπορεί να χρησιμοποιεί έως και 40-50MB χώρου ενώ σε μορφή JPEG χρησιμοποιεί περίπου 10-15MB). Οι επεκτάσεις αρχείου που έχουν περιεχόμενο JPEG είναι οι .jpg .jpeg .jif .jpe και .jfif.

PNG (για απαιτήσεις υψηλής ανάλυσης)

Τα png (Portable Network Graphics), αρχικά σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν τα gif. Προέρχονται από τα αρχικά των λέξεων ‘Portable Network Graphics’ και είναι ένας τύπος εικόνας που υποστηρίζει τη συμπίεση των δεδομένων (για να έχει μικρό μέγεθος) με ελάχιστη απώλεια ποιότητας.

Υπάρχουν παλέτες χρωμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, png - 24 bit όπου το κάθε χρώμα αποθηκεύεται με 24 bit, png - 8 bit όπου το κάθε χρώμα αποθηκεύεται με 8 bit και png - 48 bit όπου το κάθε χρώμα αποθηκεύεται με 48 bit.

Αν θέλουμε να έχουμε transparency βεβαίως και θα χρησιμοποιήσουμε ένα png αρχείο διότι έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση χρωμάτων και πολύ καλή ποιότητα του transparency.

Χρησιμοποιείται για εικόνες, σχέδια και άλλα, project δηλαδή υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει «σωστό» ή «λάθος» format και η κάθε περίπτωση γραφικού/γραφιστικού θέλει την κατάλληλη επιλογή αρχείου εικόνας.